Besök, inskolning och frågor med svar


 

Besök
Vi vill gärna att du kommer på besök, men ALLA besök SKALL vara bokade.
Dagarna är fulla med aktiviteter, bokade kunder, hämtningar & lämningar och familjen. Ibland behöver vi alla äta och vila. Då vill vi vara ifred! Det är även så att vi har vissa hundar som INTE kan vara ute när vi får besök. Det är därför oerhört viktigt att du håller de tider vi kommit överens om!! Kom inte för tidigt eller försent om du inte fått klartecken.

Under besöket tittar vi runt på gården och där hundarna bor. Hunden skall förstås vara med och få bekanta sig med miljön hos oss. Vi på MM Hund är ofta ganska passiva mot hunden under besöket. Det beror på att hundarna sällan har tid med oss, utan alla dofter och den nya miljön brukar vara viktigare för dem. Vi vill inte heller tvinga hundarna att hälsa på oss. Vill hundarna ta kontakt, då hälsar vi förstås så mycket som hunden vill. Detta brukar normalt ske när det är dags att åka hem. Då brukar hundarna vara klara med sin nyfikenhet på omgivningen och upptäcker att det även är en annan person med än husse/matte.

Du har under besöket chans att ställa frågor och även vi människor får bekanta oss med varandra. Tillsammans diskuterar vi även en eventuell inskolning eller prova på dag. Detta är något som vi verkligen rekommenderar!

Vi har lättast för besök på vardagar mellan kl 11.00 - 15.00. Har du inte möjlighet att komma under denna tid, försöker vi hitta en gemensam tid när vi båda kan. Det är dock svårare, då dessa tider oftast bokas långt i förväg.

                

 

Inskolning
Skall hunden bo hos oss är det oerhört skönt, (och ofta mycket viktigt) för dig som kund, att veta att din hund mår bra under tiden hos oss. Vi är också själva noga med att hundarna verkligen trivs. Om hunden inte gör det - då talar vi om detta för dig, så att vi kan diskutera vidare hur det bäst kan lösas.

Under inskolningen, eller prova på dagen som kostar 100 kr, är hunden hos oss några timmar. Vanligen mellan
kl 11.00 - 14.00. Denna dag kan vi på MM Hund se hur hunden reagerar i vår miljö, men framför allt se hur hunden reagerar och mår utan sin husse & matte. Just det sistnämnda är oerhört viktigt för din hunds välmående! Efter första inskolningsdagen berättar jag vad jag har upplevt och hur hunden har fungerat här. Tillsammans beslutar vi då om det behövs fler inskolningsdagar eller inte.

Ibland räcker det med en inskolningsdag, ibland behövs fler. I undantagsfall kan din hund behöva många inskolningsdagar och då behöver man vara ute i mycket god tid.

Av erfarenhet kan vi se att det är vanligt med mer än en dags inskolning för vissa hundar, tex äldre eller mycket gamla hundar. Gamla hundar har helt enkelt svårt för att byta miljö och rutiner. Unga hundar och hundar som inte är vana vid att vara utan matte och husse (dvs hundar som sällan är ensamma hemma) och till sist är det vanligt att hundar som inte varit bortlämnade till vänner, släkt eller liknande, behöver en längre inskolningstid.   


Vanliga frågor med svar
MM Hund har som mål att alla hundar som vistas hos oss skall känna sig trygga och behandlas efter den individ de är. Vi anstränger oss till det yttersta att varje hund får så bra förutsättningar som möjligt att vara och bo hos oss. Vi har även ett mål att hundarna ska vara så lite tid som möjligt i boxarna, med de förutsättningarna som väder, vind och övriga gästande hundar tillåter.  


* Kommer min hund att vara ensam?

Nja... Det beror lite på hunden och vad man lägger i ordet ensam. Det beror även på vilka andra hundar som bor här under samma tid. Men som regel är hunden aldrig ensam. Dvs det finns nästan alltid hundsällskap. Det är mycket, mycket ovanligt att en hund är helt ensam

 

* Får min hund vara med andra hundar?
Vi är ALLTID mycket noga med vilka hundar som får lov att träffas och förbereder noga de hundar som vi anser har ett meningsfullt utbyte av att träffa andra hundar. Vanligtvis hittar vi någon, eller några hundar som kan och vill umgås med varandra. Ser vi minsta tecken på att någon hund känner obehag, eller att någon visar hotfulla signaler som kan resultera i ett utfall, avbryter vi direkt. Observera att många hundar kan visa hotfulla signaler (kallas på hundspråk signaler för att öka avstånd till någon eller något) utan att det behöver betyda bråk.

Våra egna hundar är mycket språksäkra och är nästan alltid med på dagarna. De är förstås mycket vana vid att umgås med många olika hundar och hjälper osäkra hundar att bli säkrare i sitt språk och i att umgås med andra hundar.

* Är det flera hundar i samma box?
NEJ. Men det kan förekomma. Exempel är hundar som kommer från samma familj och familjens önskan är att de skall bo tillsammans. Hundar som känner varandra mycket väl och ofta är här tillsammans, dvs stammisar där vi känner hundarna mycket väl sedan många år, kan ibland under kortare stunder vara tillsammans i boxarna.
 

* Min hund är osäker tillsammans med andra hundar, hur löser ni det?
Vi tvingar inga hundar att umgås med någon, men då vi har många regelbundet återkommande språksäkra hundar, och många mycket snälla hundar - bla våra egna, så brukar nyfikenheten ta överhanden efter några dagar och även osäkra hundar brukar snabbt slappna av. Vi försöker se till att hunden har lämpliga boxgrannar, och en box där de kan känna trygget, med avstånd till andra. Vi har också genom flertalet utbildningar specialiserat oss på rädda och osäkra hundar. Det är däremot extra vikigt att att hunden får den inskolning som den behöver, så att vi se att hunden mår bra när den är här!

 

* Min hund behöver äta eller få mediciner och/eller andra tillskott, blir det bekymmer??
Nej, inte alls. Mediciner och tillskott i mat är inga problem. Mediciner och behandlingar på kroppen är vanligen inte heller några bekymmer, så länge hunden accepterar att bli behandlad av oss vid tex ögon, öron eller tass behandlingar. Här är det upp till dig som hundägare (och ev i samråd med veterinär) att avgöra tillsammans med oss vad som blir bäst för hunden. Vi vill ogärna starta vår bekantskap med en hund, där medicinering eller liknande, medför ett obehag för hunden. Vi vill att en relation med oss och med MM Hund skall starta med glädje och trygghet! Tänk på att ge noga instruktioner i pensionatsavtalet hur mediciner och tillskott skall ges och i vilken mängd.

* Min hund äter färskfoder/specialkost/allergifoder eller liknande
Inga problem för oss! Hunden har alltid med sig sin egen mat. Var noga med att berätta för oss både muntligt och i pensionatsavtalet hur du vill ha det med hundens mat och hur hunden utfodras. Se alltid till att skicka med mer mat än vad som beräknas gå åt under den tid hunden skall vara här. Det finns flera anledningar till att det kan gå åt mer mat än vanligt. Du kan även hända att du oväntat måste förlänga hundens tid här.

* Hunden sover ofta i vår säng eller i vårt sovrum. Blir det problem när hunden skall sova själv?
Nej, nästan aldrig. Se till att hunden har med sig välbekanta dofter hemifrån och läs igenom stycket ovan om inskolning.
Skicka med handduk, lakan, filt eller annat till hunden. Detta utöver hundens säng, pläd eller liknande.
Observera dock att MM Hund inte ansvarar för med skickade saker. Se nästa fråga.

* Varför ansvarar ni inte för de saker som skickas med?
Hundar som kommer hit där det är flera hundar, massor med dofter mm, kan ibland göra saker de aldrig skulle göra hemma. Det beror ofta på att våra gästande hundar har olika hormonnivåer, såsom unga fertila hanar, andra hanhundar i olika åldrar, tikar i olika stadier av sin löpcykel eller mellan löp, samt kastrerade hundar i olika former. Vissa sjukdomar och mediciner kan också påverka hundarnas hormonnivåer. Det är alltså vanligt att hundarna (både tikar, hanar & kastrerade) börjar markeringskissa inne i boxarna och även på sina egna medskickade saker.
Likaså kan hundar som lekt intensivt ute, ha lite svårt att varva ner när de kommer in och kan då i brist på annat fortsätta att busa och ofta busar de då med sin säng, eller sina filtar. Vissa hundar busar bara medan andra hundar tuggar. Är hunden stressad av miljöombytet (läs även stycket om inskolning) kan de av stress eller frustration både kissa på sina saker och börja tugga på sängen och inredningen.

 

 


Copyright © MM Hund