Checklista2

CHECKLISTA FÖR DIN HUND


Som hundägare finns det vissa saker man måste eller bör göra för att hålla sin hund i ett bra skick. En del saker återkommer varje vecka, andra kanske bara vart annat år. För att underlätta för sig som hundägare har vi gjort en enkel checklista.


SKÖTSELRÅD

Det bästa är att få in rutiner redan när du hämtar hem din valp. Känn över din hund varje dag. Det är snabbt gjort och ger en bra träning i hantering du kommer att ha nytta av hela hundens liv.


Huvudet

Kolla att nosen är lite sval och fuktig. Tiita på hunden ögon sominte ska ha missfärgade ögonvitor och inte rinna. Ta bort eventuellt skräp i ögonvrån med en fuktig mjuk trasa. Kolla att öronen är rosa och rena. Öronen ska inte lukta illa - det kan vara tecken på en infektion. Hundar med hängande öron har generellt mer problem eftersom de behåller fukt i öronen lättare. Var försiktig med att peta i öronen, precis som på oss människor ska man inte pilla i hörselgångarna i onödan. Ett tecken på att hunden kan ha problem är att den ofta skakar på huvudet. Film om öronvård (öppnas i nytt fönster)


Titta din hund i munnen. Tandköttet ska vara rosa. Borsta gärna tänderna på din hund med en mjuk tandborste. Det finns speciell hundtandkräm med leversmak. Ju mer lik än varg hunden är i käkarna destom mindre problem brukar den ha med tänderna. Hundar med korta nosar får ofta problem ocj med en god tandvård kan du förebygga många problem. När din hund blir äldra kan du behöva ta bort tandsten hos en veterinär.


Kroppen

Om du känner över din hund varje dag lär du dig snart att känna om något känns fel, en svullen muskel, små sår eller liknande. Glöm inte alla veck i armhålor, bakom öron mm. Där sätter sig gärna fästingar som du helst ska plocka bort så fort som möjligt. Har du en hund med lite längre päls är det också här den ofta tovar sig. En del hundraser behöver daglig pälsvård, andra räcker det att borsta igenom någon gång då och då.


Glöm inte att känna över benen också då och då för att se om du hittar några ömma muskler eller svullna leder. Speciellt unga hundar visar inte alltid att de har ont.


Det är viktigt att sköta om hundens tassar. Klorna ska klippas regelbundet och här bör du börja omedelbart du får hem din valp så det blir en rutin som fungerar. Känn också över trampdynor och huden mellan dem och tårna. Äldre hundar kan få väldigt torra trampdynor som behöver smörjas in. Tönk på att smörja med något naturligt som kokosfett eller annat som inte är farligt om hunden skulle slicka i sig. En del hundar får väldigt mycket päls som kan behövas klippas mellan trampdynorna. Går din hund på saltade vägar vintertid så skölj av tassarna när ni kommer in.



Bada din hund

Hundar har ett naturligt fettlager på päls och hud som skydd. Därför behöver man bara bada sin hund några gånger om året för renlighetens skull - om inte hunden blivit extremt smutsig av någon anledning. Bada din hund med grönsåpa, helt naturligt utan onödiga kemikalier, återfettande och lita avskräckande för ohyra. Skulle din hund ändå få ovälkommet besök i pälsen finns specialschampo att köpa. Vissa raser kan ha speciella badbehov men det vet din uppfödare bäst. 


Hundar med riktigt tjock päls kan fönas torra, börja då träna in det när valpen är liten. Det kan vara bra att planera in badet under din hunds fällningsperiod, då lossnar mycket av under ullen och kan sedan borstas ur.




Vaccinationer

Din hund ska vaccineras regelbundet mot valpsjuka, parvovirusinfektion och smittsam leverinflammation (HCC). Dessa ingår i den grundvaccination alla hundar bör få ungefär vartannat år. Din veterinär vet hur lång tid det ska gå mellan vaccinationerna och ofta har veterinären en service där din hund blir kallad när det är dags.


Numera ingår ofta kennelhosta i grundvaccinationen. Den ger dock inte skydd lika länge utan måste fyllas på årligen. Kennelhosta är egentligen flera olika smittor, läs mer på vår sida om kennelhosta.


Ska du resa utomlands gäller det att vaccinera din hund i tid och kolla upp vad som gäller för det land ni ska resa till. Det kan du läsa mer om på vår sida Utlandsresa.



Här kommer några av de vanligaste vaccinerna till hund med en förklaring om vad de skyddar mot.


- Nobivac DHP live vet - skyddar mot: Valpsjuka, Parvovirusinfektion och smittsam leverinflammation (HCC).

- Nobivac DHPPi vet - skyddar mot: Valpsjuka, Parvovirusinfektion, smittsam leverinflammation och kennelhosta.

- Nobivac PPI vet - skyddar mot: Parvovirusinfektion och Kennelhosta.

- Nobivac PI - skyddar mot: Kennelhosta.

- Nobivac Parvo live vet - skyddar mot: Parvovirusinfektion.

- Nobivac Lepto vet - skyddar mot: Leptospiros.

- Nobivac Rabies vet - skyddar mot: Rabies.


Parvo: Virusinfektion. De första symtomen visar sig främst som kräkningar samt diarré.

Leptospiros: Bakteriesjukdom som kan drabba både människor och djur. Sjukdomen anses vara ovanlig hos hund i Sverige. I typiska fall av leptospiros hos hund ses slöhet, feber och kräkningar. Hunden urinerar och dricker mer än normalt och är ovillig att röra sig. Ofta ses blödningar i bland annat munnens slemhinnor, i form av röda fläckar.

HCC - smittsam leversjukdomdär virus angriper hundens lever och slemhinnor. Diarré, illamående och buksmärtor, som gör att hunden inte gärna vill röra sig är typiska symtom, liksom hög feber och kraftig trötthet. Slemhinnorna i mun och ögon kan vara bleka och/eller gula. Synliga blödningar och svullnader i nacke, huvud eller kropp är också vanligt.

 



MM Hund

Hälsa gärna på oss men ring och avtala tid. Bara förbokade besök!

Timmerhult 420

473 93 HENÅN

Plusgiro:: 155 19 70-5

MM Hund på Facebook

Epost: mimmi@mmhund.se